Katoen

krachtig, koel katoen

Katoen

Houd je van natuurlijke stoffen die sterk, duurzaam en toepasbaar zijn in het interieur, kijk dan eens naar dit item over katoenen stoffen. Katoen kan worden verwerkt als gordijnstof, als meubelstof en natuurlijk ook als linnengoed en kledingstof.

Katoen:

-Is zeer goed in alle kleurnuances te verven

-Is huidvriendelijk, heeft een goede vochtopname

-Heeft een eigentijds, wat robuust karakter

-Heeft een goede prijs kwaliteit verhouding en is duurzaam

-Heeft een matte uitstraling, tenzij gemerceriseerd.

-Is niet kleurecht, zoals alle natuurstoffen.

Als je katoenen gordijnen wilt laten maken, zorg dan dat  de stof wordt beschermd door het gebruik van een voering. Plaats meubels bekleed met katoen liever niet in direct zonlicht, voor het raam.

Een katoen kreukt, maar eigenlijk niet in het geval wanneer je gordijnen laat maken of wanneer het vast wordt gestoffeerd. Een katoen zal krimpen tijdens de was of  bij reiniging door de stomerij.

Het is raadzaam katoenen gordijnen daarom van een ruime zoom te voorzien.

Zoek je eigentijdse, basic stof met karakter, kijk dan eens op onze website onder de noemer katoen.

Bekijk onze collectie katoenen stoffen

Katoen is een zachte vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden  tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Als sporen van was, eiwit en dergelijke zijn verwijderd, blijft een natuurlijke polymeer van zuivere cellulose over. Deze cellulose is gerangschikt op een manier die katoen unieke eigenschappen geeft wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering. Elke vezel is samengesteld uit twintig tot dertig laagjes cellulose die keurig om elkaar heen gedraaid zijn. De katoenvezel heeft een kenmerkende structuur: een miniatuur lege brandweerslang, die om zijn as gedraaid is. Hierdoor ontstaan kurkentrekkerachtige windingen waarmee de vezels achter elkaar haken bij het spinnen. Hierdoor kunnen zeer fijne garens gesponnen worden. De binding die door de windingen ontstaat heet het spinverband van katoen. De vezel is hol en de holle ruimte heet lumen. De stapellengte (gemiddelde vezellengte) van katoen varieert van 10 tot 50 mm afhankelijk van soort en herkomst. De langste is het best geschikt voor fijne gladde garens en dus ook het duurste. De buitenkant van de katoenvezel is bedekt met een waslaagje: de cuticula. Omdat deze waterafstotend is moet deze laag voor natbehandelingen verwijderd worden.

De katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten als kunstmest en insecticide. Sommige landbouwers schakelen over op meer ecologische productiemethoden. Het katoen dat zo geteeld wordt, heet ecokatoen. Een ander alternatief is gerecycled katoen. Het is de meest duurzame vezelsoort. Om tot gerecycled katoen te komen, wordt katoen uit gedragen kleding of snijafval vervezeld. De herwonnen vezels worden vervolgens opnieuw gesponnen tot garen.

Milieueigenschappen

Katoen beslaat ca. 2,5 % van de beschikbare landbouwgrond, maar is door de vele plagen en ziektes goed voor niet minder dan 16 % van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meer dan ieder ander landbouwgewas. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen veroorzaken uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewaterverontreiniging, huidziektes en allergieën. In de conventionele katoenproductie is helaas vaak sprake van kinderarbeid .

In 2007 werden 265.517 balen biologische katoen geproduceerd in 24 landen en het volume stijgt met meer dan 50 % per jaar. De grootste producenten zijn Turkije, India en China.  Daarmee komt het aandeel van biologisch katoen op 0,76%  van de totale katoenteelt.

Biologische katoen wordt in ten minste 8 Afrikaanse landen geproduceerd. De eerste was het Egyptische Sekem, dat in 1990 begon met de experimentele teelt van biologische katoen om de regering ervan te overtuigen dat katoenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, die van overheidswege met vliegtuigen over het land werden verspreid en de biologische kruidenteelt van Sekem onmogelijk maakte, mogelijk was. Dit resulteerde in een reductie in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen van 90 % op 400.000 ha Egyptische landbouwgrond en een toename van de opbrengst van 30 %.

 

 

 

 

Go top