Kelims

betoverende wol

 

 

 

KELIM

Een kelim is een plat handgeweven kleed of tapijt met ingewikkelde of geometrische patronen, meestal van oosterse oorsprong, van de Balkan tot Pakistan en het is waarschijnlijk de vroegst bekende vorm van tapijtkunst. De benaming Kemin is Turks en komt van het Perzische gelim (گلیم). Er worden verschillende vormen van het woord gebruikt; in de Balkan, in het Grieks (κιλίμι) en in het Koerdisch wordt het berr genoemd.

Kelim kussens, in alle maten, worden meestal versneden van nieuwe of oude tapijten, aangezien deze kelim stoffen nooit aan de meter, op bijvoorbeeld 1.40 breedte worden geweven. Veelal geldt: des te ouder de tapijten /kelims, des te duurder de kelims zullen zijn in aanschaf.

De kelim wordt vaker en vaker gecombineerd in een eigentijds interieur, zeker de rozen-kelim of de patchwork kelim (stuk geverfd), of kelims in zeer eigentijdse, fellere kleurstellingen.

Bekijk de kelims in onze collectie Kado & Zo

De voornaamste gebieden van herkomst zijn: Shiraz Senné en Bidzjar in Iran en Anatolië.

Het bijzondere van de Kelim weeftechniek is, dat de patronen aan beide zijden meestal gelijk zijn, er is dus geen voor- of achterkant. Een kelim kan gebruikt worden als vloer- of wandkleed. Ze worden door moslims ook gebruikt als bidkleedjes. Het meest gebruikte materiaal voor de patronen van kelims is wol en voor de scheringdraden gebruikt men katoen De traditioneel gebruikte kleuren zijn rood, roze, ivoor, blauw en groen. Sommige kelims hebben opvallende, mooie openingen in het weefsel.

Go top