Linnen

Eigentijds stoer materliaal

Linnen

Geen stof wordt momenteel zoveel in het interieur toegepast als linnen, ook wel vlas of flax genoemd.
Ben je op zoek naar een eigentijdse stof in een natuurlijk materiaal, dan zou dit de stof van jouw keuze kunnen zijn. Linnen wordt toegepast als gordijnstof, als meubelstof en natuurlijk ook als kledingstof.
Linnen:
-kan in de mooiste kleuren worden geverfd
-heeft een mooie matte uitstraling, glanst een weinig, meer dan katoen
-is sterk, heeft een robuuste karakter en een hoge slijtweerstand
-is basic of eigentijds.
-geeft een meerwaarde aan Zuidelijke en Scandinavische interieurs.
-is niet kleurecht, zoals dat geldt voor alle natuurstoffen.
Het is raadzaam een linnen in het geval van gordijnen te beschermen tegen direct zonlicht door het te voeren.

Meubels bekleed met linnen kunnen beter niet in direct zonlicht, voor het raam, geplaatst worden.
De eigenschap dat linnen kreukt, zoals bij kleding, is niet zozeer aan de orde in het geval wanneer linnen wordt verwerkt in gordijnen of  als meubelstof.

Een andere gebruikseigenschap van linnen is dat het krimpt na het wassen, zelfs bij reiniging door de stomerij zal een zekere percentage krimp optreden. Een gewassen linnen stof mag als het ware goed en met zekere druk worden uitgestreken, zodat iets van de krimp a.h.w. wordt teruggewonnen…
Een linnen kan soms een wat onregelmatig, dit wordt veroorzaakt door een verdikt, ofwel slub-garen, dit is één van de charmes van linnen.
Zoek je een stof met karakter, kijk dan eens onder de diverse linnen opties.

 Bekijk de linnen stoffen in onze collectie

 
Linnen is het soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas.
Na het oogsten wordt het vlas gedroogd. Daarna volgen de volgende behandelingen:
Roten en keren:
o Vroeger werd het vlas eerst op het veld gedroogd. Daarvoor moest het meerdere malen gekeerd worden. Na het drogen wordt het vlas gerepeld (ontdaan van zaden) en blootgesteld aan vocht om de pectine eraf te breken die de vezels bijeenhoudt, het zg. dauwroten. In het verleden rootte men het vlas in rivieren, of in waterbakken waardoor de vlasvezels een gouden gloed kregen, het zogenaamde waterroten.
o Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig direct na het trekken geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn.. Ook hier moet het vlas gekeerd worden.
Zwingelen en hekelen:
o Gedurende deze mechanische processen worden de vezels gescheiden van het stro. Korte vezels (de touwvezels of lokken) worden gebruikt voor het spinnen van touw en grove garens; de fijne, lange vezels (het lint) leveren uiteindelijk het fijnste linnengaren op. Linnen wordt niet alleen gebruikt om kleding te maken, maar juist ook voor grotere oppervlakken zoals tafelkleden en gordijnen en schilderijen. Ook is linnen een mooi materiaal om mee te stofferen.
o
Milieu eigenschappen:

Linnen is natuurlijk, her winbaar (groeit weer aan) en heeft relatief weinig chemicaliën nodig (kunstmest, bestrijdingsmiddelen, geen ontbladeringsmiddelen). Voor het water verbruik geldt hetzelfde en bovendien groeit het vooral in gebieden waar de bevolking al voldoende drinkwater heeft (wat bij katoen nog wel eens anders is). Een wat negatiever puntje is het roten, het losweken van de vezels. We kennen het traditionele dauwroten (op het veld) en het waterroten, wat slecht voor het milieu is. Gelukkig is het dauwroten alweer helemaal terug en wordt deze methode weer het meest gebruikt. Bron: http://www.randburg.com/is/flax/.

Go top