Zijde

Glanzende luxe

Wanneer je op zoek bent naar een mooie natuurstof met een luxe, verfijnde uitstraling, denk dan aan zijde .De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori). Er zijn diverse zijden producten op de markt:

• ruwe zijde: zijde die wel geverfd, maar niet gekookt is

• wilde zijde: zijde van een ander insect dan de Bombyx Mori

• damastzijde • kripzijde (verbastering van Crèpe zijde)

• tafzijde

Zijde

-geeft een chique, luxe uitstraling aan het interieur

-geeft glans, het reflecteert dag/en kunstlicht

-is toepasbaar in een klassieker en/of Oosters interieur.

-is gevoelig voor hoge temperaturen en direct zonlicht.

-is weinig statisch, kreukherstellend en gaat (aard)stralen tegen.

Zijden gordijnen moet je altijd voeren, liefst met een zonwerende of thermische voering. Wanneer je daarbij voor de confectie kiest voor een zgn. zak- model(zonder zij zomen) is het gordijn het beste beschermd tegen zonlicht.

Wanneer je een meubelstuk wil bekleden met zijde, dan zou het al een siermeubel moeten zijn wat niet of weinig wordt gebruikt, een zijde is niet echt slijtvast waar het meubelstoffering betreft.

Een zijde vraagt om zorgvuldige reiniging thuis, of bij de stomerij. Zoek je eigentijdse, mooie luxe stof met glans, zoek dan eens op deze site onder de noemer zijde.

Bekijk onze collectie zijden stoffenZijde

Geschiedenis: De legende gaat dat ongeveer 2700 voor Christus de zijdedraad bij toeval is ontdekt. Een 14 jarige Chinese prinses Hsi-Ling Shi zocht verkoeling in de tuin onder de Moerbei bomen. Zij hoorde een geluid als regen, terwijl toch de zon scheen. Haar begeleiders vertelde haar dat dit rupsen waren die de bladeren van de bomen aan het eten waren en dat er na drie dagen een vlinder uit de cocon zou vliegen. Zij bestudeerde de cocon drie dagen. Zij zag hoe de vlinder was uitgevlogen, maar was meer geïnteresseerd in de cocon die achterbleef. Zij bleef spelen met de cocon en merkte dat de draadjes van de cocon heel zacht en sterk waren. Zo kwam zij op het idee om de draad te gebruiken voor het spinnen van een jurk voor haar. De Chinezen waren zo trots op het ontdekken van deze stof, dat zij er in geslaagd zijn om dit geheim van het spinnen van zijde, drieduizend jaar geheim hebben weten te houden. Milieu eigenschappen China is met 72.000 ton ruwe zijde per jaar nog steeds de grootste producent. Andere producerende landen zijn India, Japan, de voormalige Sovjet Unie en Brazilië. ook enkele Europese landen zoals Spanje, Zwitserland, Italië en Frankrijk produceren zijde. De totale wereldproductie bedraagt ongeveer 135.000 ton. Als grondstof voor kleding kan zijde een zeer milieuvriendelijk product zijn. Voor de moerbeibomen zijn geen kunstmest, landbouwbestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig. Ook is er relatief weinig energie nodig om de zijde te verwerken tot stoffen. Kleurstoffen houden erg goed op de zijde en daarom kan er makkelijk met natuurlijke verfstoffen worden gewerkt. Zijde is enorm sterk en kan daarom beter dan veel andere materialen worden gerecycled. Het traditionele proces van het het winnen van zijde is natuurlijk niet diervriendelijk. Daarom wordt zogenaamde ‘Ahimsa zijde’ (ook bekend als vredeszijde, peace silk of vegetarian silk) pas gewonnen nadat de mot uit de cocon is gekropen. Dat gebeurt op speciale boerderijen of door het verzamelen van wilde zijde, van zijderupsen die niet op een zijde-boerderij worden gekweekt en gehouden. Omdat de pop niet in één draad kan worden afgerold, wordt deze zijde gesponnen uit de zijdedraad die overblijft na het ontpoppen van de mot. Daardoor ontstaat een stof die net zo luxe aanvoelt als gewone zijde maar minder kwetsbaar is .

Go top