Tips om te meten

TIPS OP TE METEN

Hier vind je enkele tips om de maten voor nieuwe gordijnen op de juiste manier op te meten en de juiste maten in de bestelling aan ons door te geven. Twijfelt je ergens aan? Heb je nog vragen? Aarzel geen moment en neem dan direct even contact met ons op. Wij helpen graag! De opgegeven maten voor confectie zijn bindend, dus beter voorkomen dan genezen…

Advies en opmeten aan huis is een goede mogelijkheid, afhankelijk van je woonplaats wordt hiervoor een bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag vervalt wanneer daadwerkelijk een bestelling wordt geplaatst.

Meet bij voorkeur met een metalen rolmaat, om vergissingen te voorkomen kan je beter alle maten checken door een tweede keer te meten.

Houdt rekening met uitstekende delen (raamhendels, -grepen of deurknoppen) en eventueel met nog te leggen vloerbedekking of nieuw stucwerk.

Denk bij het plaatsen van rails aan de kiep-stand van de ramen en/of aan de ramen die naar binnen toe opengaan. In dit geval moet er ruimte boven het opengaande raam zijn om een rails te hangen, dus minimaal 2 cm. Bij een vouwgordijn en/of roede is dit meer en vraagt het even om overleg.

 

Breedte

 

Wanneer er al een rails of roede hangt, geef dan deze maat exact door. Om de gordijnen makkelijk te kunnen laten sluiten berekenen wij zelf een toeslag van een aantal centimeters op de opgegeven breedte.

 

Wanneer je nog een rails of roede moet plaatsen, dan is het raadzaam om aan weerszijde 15 tot 20 cm rails of roede te laten doorlopen, dan heb je wat extra ruimte om de gordijnen weg te schuiven.

 

Wanneer je een rails of roede in de dag ( tussen twee dieperliggende muren van het raam) wilt hangen, dan hebben we de breedtemaat van de dag nodig. Wanneer de dag schuin wegloopt, kan de breedte maat voorin en achterin de dag verschillen, meet daar waar je de rails of roede wilt plaatsen.

 

Wanneer je een vouwgordijn in de dag wilt hangen dan hebben we de breedte binnen de dag nodig, daar waar je het systeem wilt plaatsen. We trekken dan 1,5 cm van deze maat af, zodat het vouwgordijn vrij op en neer kan bewegen tussen de muren van de dag. deze maat luistert heel nauwkeurig!

 

Hoogte plafond / vloer

Het beste is de hoogte voor ieder gordijn op 3 verschillende plaatsen te meten, namelijk links, midden en recht van de roede of rail. Wanneer je de gordijnen vrij van de vloer wilt hangen, noteer dan de kleinste hoogte van deze 3 maten

U kunt meten van de bovenkant rails of roede tot op de vloer.

U kunt de gordijnen op vier manieren laten maken:

-1. Vrij hangend, van de gemeten maat wordt meestal standaard 2 cm afgetrokken.

-2. Staand, de gemeten hoogte wordt precies aangehouden, het gordijn raakt net de vloer. Staand kan ook betekenen dat je plm. 1,5 cm op de gemeten hoogte toevoegt, afhankelijk van de stofkeuze.

-3. Slepend, gemeten hoogte wordt aangevuld met enkele centimeters, zodat het gordijn wat over de vloer valt, denk hierbij tussen de 3 en 10 cm extra hoogte op de gemeten maat…

-4. Wanneer er teveel verschil in hoogte is, twee centimeter of meer tussen links, midden en rechts kan tegen een meerprijs de onderkant schuin in verstek worden gemaakt, zodat als het ware toch overal het gordijnen even lang lijkt te hangen.

 

Hoogte plafond / vensterbank

In veel gevallen is het mooier wanneer u de gordijnen over de vensterbank laat vallen dan op de vensterbank, er ontstaat zo een rustiger beeld. u kunt bijvoorbeeld kiezen voor 10 cm langer dan de onderkant van de vensterbank. Als gordijnen over de vensterbank geen optie zijn, kunt ui ook hier weer kiezen tussen bovenstaande opties, vrij, staand, slepend of schuin in verstek.

Meestal is het mooi om de gordijnen op de helft te meten tussen onderkant vensterbank en bovenkant radiator, ook zo ontstaat een mooie rustige belijning. Anderen vinden het mooier om het gordijn plm. 2 cm vrij boven de radiator te hangen.

Roedes

Wanneer je kiest voor een roede meet dan op vanaf de bovenkant van de roede en geef even de diameter van de roede en diameter van de ringen door.

Het is zaak om bij losse ringen aan te geven of je de roede (bij gesloten gordijnen) helemaal bedekt wil hebben, of half, of een aantal centimeters vrij.

Bij een gordijn met ingeslagen, metalen ringen moet worden aangegeven hoeveel cm de stoffen gordijn kop boven de roede moet worden, meestal is dit 4 cm.

 

Vouwgordijnen of strakke panelen

Ons advies is om de hoogte bij een vouwgordijn één balein of plm. 20 cm langer te maken, dit ziet er mooi verzorgd uit en zo voorkom je dat na het reinigen het gordijn te kort wordt door eventuele krimp.

De breedte maat binnen de dag is de gemeten maat van de dag, binnen de twee muren, minus 1,5 cm. Soms loopt de breedte van de dag wat schuin weg, zeker bij ramen in oude huizen, meet daar waar je het systeem wilt plaatsen. Denk om handels en handgrepen en bedenk of het raam naar binnen opengaat en hoe diep een eventuele kiep-stand zal zijn.

Als het vouwgordijn op/voor de dag (over de muur) wordt geplaatst, is het raadzaam om aan weerszijde minimaal 4 cm extra breedte toe te voegen, zo voorkom je dat je als het ware langs het vouwgordijn inkijk /zicht naar buiten hebt.

Over het algemeen geeft een vouwgordijn op /voor de dag, dus over de muur, een rustiger beeld en het voordeel is dat je wat leuke spullen in de vensterbank kunt laten staan. In dit geval is de breedte van de vensterbank vaak een mooie maat om aan te houden, mits deze aan weerszijde 4 cm of meer breder is dan de dag.

 

Opmeten meubels

Bij meubels adviseren wij de maten te nemen van:

Breedste punt van de zitting

Diepste punt van de zitting

Breedste punt van de rug

Hoogste punt van de rug

Eventueel hetzelfde voor een gestoffeerde achter-rug ( achterkant)

Eventueel de hoogte van een staande band ( vooraanzicht hoog kussen)

Eventueel   een opgave van de maten van armleuningen

 

Wij tellen dan wat extra centimeters om de stof  goed te kunnen verwerken ( inslag,  naden) en rekenen deze om naar een eventueel patroon/motief in de stof ( patroon/rapporthoogte)

Bij grotere meubels, zoals banken is het wellicht raadzaam de stoffeerder aan huis te vragen voor meten en advies. Een foto toesturen per mail, met daarbij globale maten, mag natuurlijk ook.

 

 

 

 

 

.

 

 

Go top